Peterpad

Alle wandelingen van Peter op één site!

Groesbeek Gennep = 16 km =

is driekwart gehaald een faal? Market Garden overweging

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat een deel van Nederland is bevrijd door de geallieerden. Toevalligerwijs loop ik rond de data van de bevrijding door de regio. Ik zie veel herdenkingsplekken. In Groesbeek is er zelfs op zaterdagavond een heus (bier)feest ter ere van de bevrijding.

Als ik uit Groesbeek wandel kom ik door dichte bossen. Aan de rand van deze bossen heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. In de verte zie je het Reichswald bij Kleve liggen. Nog 500 meter verder gewandeld zie ik in de verte een skelet van een landingsvliegtuig liggen. Ik loop er naartoe.

Het blijkt een replica van een zweefvliegtuig zoals dit door de Amerikanen is gebruikt bij operatie Market Garden. Met ware doodsverachting gleden honderden van deze zweefvliegtuigen vanuit de hemel hun hel tegemoet. De jonge gasten aan boord vochten zich vaak letterlijk dood om het kwaad te verslaan. Let wel: veel van de vertegenwoordigers van “het kwaad” waren net zulke jonge gasten die toevallig in een ander land waren geboren.

De inwoners van Groesbeek sloegen massaal op de vlucht. Een beeld in het dorp geeft hier een weergave van. Vader, moeder, kinderen. Kinderwagen, de meest noodzakelijke spullen en verder niets. Strompelend het dorp uit. Een onzekere toekomst tegemoet. Beelden die we niet al te lang gelden helaas nog in Europa zagen, al kwamen de vluchtelingen van verder weg.

Al dit tijdens een wandeltocht. Één ding kan ik echter niet echt over uit. “Met het bereiken van alle doelen, behalve die ene brug in Arnhem, mag je dan tóch spreken van een succes?” Hmm, waar leg je de focus op…

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Peterpad

Thema door Anders Norén